Menu

Επτά επενδυτικές στρατηγικές σε ζενίθ αγορών

billboard investment strategyΟ δείκτης S&P 500 έχει καταγράψει περισσότερα από 150 νέα υψηλά όλων των εποχών, μετά την προηγούμενη κορύφωσή του του στα τέλη Μαρτίου του 2013. Μόνο το 2017, υπήρξαν 30 νέα ρεκόρ μέχρι το τέλος της περασμένης εβδομάδας. Για να το θέσουμε σε ένα πλαίσιο, υπήρχαν μόνο 13 νέα επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000.

Όταν συνδυάζεται μια χρηματιστηριακή αγορά που συνεχίζει να βλέπει τόσες πολλές νέες υψηλές τιμές με αποτιμήσεις άνω του μέσου όρου, οι επενδυτές ανησυχούν. Μία από αυτές τις κορυφές θα είναι η τελική κορυφή, αλλά η πρόβλεψη γι’ αυτό εκ των προτέρων δεν είναι εύκολη. Η ζωή θα ήταν πολύ ευκολότερη εάν υπήρχαν περισσότερες διαπραγματεύσεις και υψηλότερα επιτόκια, αλλά πρέπει να επενδύσουμε στις αγορές όπως είναι, όχι όπως θέλουμε να είναι.

Ακολουθούν μερικές επιλογές:

Επανεξισορρόπηση. Ένα απλό χαρτοφυλάκιο που ξεκίνησε το 2009 με 60 τοις εκατό σε μετοχές των ΗΠΑ και 40 τοις εκατό σε ομόλογα των ΗΠΑ θα είχε τώρα κοντά στο 80 τοις εκατό σε μετοχές και το 20 τοις εκατό στα ομόλογα. Η μετάβαση από ένα χαρτοφυλάκιο 60/40 σε ένα χαρτοφυλάκιο 80/20 είναι μια τεράστια αλλαγή στο προφίλ κινδύνου και το δυναμικό απώλειας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ορίσετε βάρη κατανομής πόρων-στόχων εάν δεν πρόκειται να επανεξισορροπείτε περιοδικά τα ποσά που έχετε προκαθορίσει ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Υπερ-επανεξισορρόπηση. Αν είστε νευρικοί για τις μετοχές, θα μπορούσατε να βάζετε περισσότερα χρήματα σε στοιχεία με χαμηλή απόδοση. Οι μετοχές αξίας έχουν μείνει πίσω από τις μετοχές ανάπτυξης κατά περισσότερο από 3 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως τα τελευταία 10 χρόνια. Η σχετική απόδοση είναι ακόμη χειρότερη στο εξωτερικό. Οι μετοχές των ΗΠΑ υπερέβησαν τις ευρωπαϊκές μετοχές κατά 29 τοις εκατό, 44 τοις εκατό και 100 τοις εκατό κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών, πέντε και δέκα ετών. Οι μετοχές των ΗΠΑ υπερέβησαν τις αναδυόμενες αγορές κατά 28%, 73% και 91% στα ίδια διαστήματα. Οι επενδυτές που επιθυμούν να επωφεληθούν από τη μέση αναστροφή θα μπορούσαν να διαθέσουν περισσότερα από τα χαρτοφυλάκιά τους σε διεθνείς και μετοχές αξίας.

Αποφύγετε την πολυπλοκότητα. Κάποιος θα είναι ήρωας βγαίνοντας από την επόμενη κάμψη της αγοράς, αλλά το να μαντέψουμε ποιος θα είναι αυτός είναι σαν να αγοράζουμε λαχείο. Υπάρχουν πολλές σύνθετες τεχνικές αντιστάθμισης κινδύνου, κεφάλαια αγοράς, μόχλευση ETF και προϊόντα VIX στα οποία μπορείτε να επενδύσετε, αλλά τα περισσότερα απαιτούν απίστευτη διορατικότητα για να δουλέψουν. Μπορείτε να έχετε «δίκιο» στις αγορές και να συνεχίζετε να μη βγάζετε χρήματα, καθώς οι εσφαλμένες συναλλαγές, η αστάθεια και το κόστος συχνά μπορούν να φανούν καλές επενδυτικές ιδέες. Ο ευκολότερος τρόπος αντιστάθμισης του κινδύνου στις αγορές είναι απλώς ο μικρότερος κίνδυνος με την αύξηση των μετρητών ή την επένδυση σε πιο υψηλής ποιότητας ομολογίες και λιγότερες μετοχές.

Να έχετε αρκετά μετρητά για να το βγάλετε μια δύσκολη χρονιά, ή τρεις. Μία από τις χειρότερες θέσεις που μπορεί να βρεθεί κανείς ως επενδυτής είναι να αναγκαστεί να πουλήσει τις μετοχές του σε μια δύσκολη στιγμή. Μπορείτε να δώσετε στον εαυτό σας ένα περιθώριο ασφάλειας έχοντας αρκετά μετρητά σε ετοιμότητα σε ασφαλείς εκμεταλλεύσεις για να σας συντηρήσουν μέσα από μια αναστάτωση στις αγορές ή την οικονομία. Τα χαμηλά επιτόκια σημαίνουν ότι δεν θα κερδίσετε πολλά χρήματα, αλλά η ηρεμία του να γνωρίζετε ότι μπορείτε να καλύψετε τα έξοδά σας σε μια ύφεση αξίζει περισσότερο από μερικές ποσοστιαίες μονάδες σε απόδοση. Αυτά τα χρήματα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως ξηρή σκόνη όταν έλθει η επόμενη κάμψη.

DCA και διαφοροποίηση. Από ψυχολογική άποψη, υπάρχουν λίγες στρατηγικές που λειτουργούν καλύτερα από τη στάθμιση κόστους δολαρίων σε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων. Αυτή δεν είναι μια στρατηγική για την οποία μπορείτε να καυχηθείτε στους φίλους σας, αλλά η πραγματοποίηση επενδυτικών εισφορών σε περιοδικά διαστήματα, ανεξάρτητα από την τιμή, είναι ένας από τους απλούστερους τρόπους για να αποφύγετε λάθη ή υπερβολικές επενδυτικές αποφάσεις.

Αγοράστε και κρατήστε. Παραφράζοντας τον Ουίνστον Τσόρτσιλ, το να αγοράσετε και να κρατήσετε είναι η χειρότερη επενδυτική στρατηγική, εκτός από όλες τις υπόλοιπες. Το να είστε μακροπρόθεσμος επενδυτής είναι εύκολο όταν τα πράγματα είναι σε άνοδο. Αλλά ένας πραγματικός πιστός του αγοράζω και κρατάω πρέπει να το κάνει και όταν τα πράγματα είναι σε πτώση. Αυτό δεν είναι για όλους, διότι είναι συναισθηματικά δύσκολο, αλλά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσετε το κόστος των συναλλαγών, τους φόρους και τα λάθη χρονισμού αγοράς.

Αγκαλιάστε την ορμή. Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα να κατανοήσετε ως επενδυτής είναι ότι τα υψηλά των μετοχών όλων των εποχών ακολουθούνται συνήθως από περισσότερα υψηλά όλων των εποχών. Ένας τρόπος για να επωφεληθείτε από αυτό είναι η επένδυση στην ορμή ή στρατηγικές παρακολούθησης τάσεων. Η ορμή βασίζεται στην ιδέα ότι τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν αποδώσει σχετικά καλά (ή άσχημα) πρόσφατα θα συνεχίσουν να αποδίδουν καλά (ή άσχημα) προχωρώντας, τουλάχιστον για σύντομο χρονικό διάστημα, επειδή οι αγορές μπορεί να είναι παράλογες βραχυπρόθεσμα. Αυτές οι στρατηγικές έχουν αποδειχθεί ότι λειτουργούν, αλλά τυπικά απαιτούν ένα πλαίσιο βασισμένο σε κανόνες για να κρατήσουν τα συναισθήματα έξω από την εξίσωση.

Κάθε μία από αυτές τις προσεγγίσεις έχει τα μειονεκτήματά της, αλλά δεν υπάρχουν τέλειες επενδυτικές στρατηγικές. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε ως επενδυτής είναι να επιλέξετε αυτό που δουλεύει για εσάς από ψυχολογική άποψη. Ακόμα και η μεγαλύτερη στρατηγική επένδυσης στον κόσμο είναι άσκοπη αν δεν μπορείτε να την τηρήσετε.

back to top