Menu

Πρακτικά της ΕΚΤ υποδηλώνουν ανησυχία για το ευρώ

euro exchange marketΟι κορυφαίοι κεντρικοί τραπεζίτες της ευρωζώνης ανησυχούν για τη δύναμη του ευρώ, όπως έδειξαν τα πρακτικά της ψηφοφορίας για τις πολιτικές αποφάσεις του Ιουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το κοινό νόμισμα έχει πετύχει υψηλά δυόμισι ετών σε σχέση με το δολάριο τους τελευταίους μήνες και σημείωσε άνοδο σχεδόν 5% έναντι μιας σειράς νομισμάτων από τα μέσα Μαΐου. Το πρόβλημα επικοινωνίας που αντιμετωπίζει η ΕΚΤ σχετικά με το νόμισμα είναι ιδιαίτερα έντονο σε μια στιγμή που ετοιμάζεται να αποφασίσει να μειώσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης των 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Ένα ισχυρό ευρώ περιπλέκει τις προσπάθειες της ΕΚΤ να επιτύχει τον στόχο της για τον πληθωρισμό μόλις κάτω από το 2 τοις εκατό, καθιστώντας τις εισαγωγές φθηνότερες και επιβαρύνοντας την ανάπτυξη των εξαγωγών. Τα πρακτικά της ψηφοφορίας για την πολιτική της ΕΚΤ τον Ιούλιο έδειξαν ότι οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής πιστεύουν ότι υπήρχε ο κίνδυνος να αυξηθεί ξανά το νόμισμα. Τα σχόλια έριξαν το νόμισμα στο χαμηλότερο σημείο του μήνα.

Ενώ οι περισσότερες από τις πρόσφατες αποκλίσεις στις τιμές των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων μειώθηκαν χάρη στην οικονομική ανάκαμψη της περιφέρειας, «εκφράστηκαν ανησυχίες για πιθανή υπέρβαση της ανατίμησης από τις ... αγορές, κυρίως τις αγορές συναλλάγματος, στο μέλλον».

Ο απολογισμός ανέφερε: «Υπογραμμίστηκε ότι οι ακόμη ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης δεν μπορούσαν να θεωρηθούν δεδομένες και βασίζονται σε σημαντικό βαθμό σε ένα συνεχιζόμενο υψηλό επίπεδο στήριξης της νομισματικής πολιτικής».

Όταν ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι συναντηθεί με τον Τύπο μετά την επόμενη ψηφοφορία του διοικητικού συμβουλίου στις 7 Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να εξηγήσει γιατί η τράπεζα διεξάγει συζητήσεις για την επιβράδυνση του ρυθμού των αγορών ομολόγων της το 2018 - ενώ παράλληλα παρουσιάζει προβλέψεις για ασθενέστερο πληθωρισμό . Μια απόφαση σχετικά με τη μείωση θα αναμένεται κατά τη συνεδρίαση του συμβουλίου τον Οκτώβριο.

Ορισμένοι αναλυτές κατηγόρησαν την ΕΚΤ για την άνοδο του ευρώ. Το νόμισμα σημείωσε έντονη άνοδο μετά από μια ομιλία του κ. Ντράγκι στη Σίντρα στα τέλη Ιουνίου, κατά την οποία ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ότι «ανακαμπτικές» δυνάμεις κάνουν την εμφάνισή τους στην οικονομία της ευρωζώνης, και ξανά μετά τη συνέντευξη Τύπου μετά την ψηφοφορία του Ιουλίου.

Τα πρακτικά απέδωσαν την άνοδο του νομίσματος σε δύο παράγοντες: την απομάκρυνση, μετά την εκλογή του κ. Εμανουέλ Μακρόν ως πρόεδρος της Γαλλίας, της πολιτικής αβεβαιότητας που ξέσπασε μετά την ψηφοφορία του Brexit, και τις προσδοκίες της αγοράς για τα επιτόκια των ΗΠΑ. «Αυτοί οι δύο παράγοντες ήταν τώρα σε μεγάλο βαθμό αποτιμημένοι, αφήνοντας το ευρώ πίσω στα επίπεδα που επικρατούσαν πριν από το βρετανικό δημοψήφισμα.»  

back to top