Menu

Γιατί οι έμποροι αγαθών εγκαταλείπουν την αγορά

commoditiesΓια να βγάλει κανείς κέρδος από συναλλαγές εμπορευμάτων χρειάζεται συχνά συνδυασμό γνώσεων της αγοράς, τύχης και, το σημαντικότερο, ισχυρής διαχείρισης κινδύνων.

Ωστόσο, με την πάροδο των ετών, ο αριθμός των εμπορικών καταστημάτων που διακινούν εμπορεύματα έχει μειωθεί, και τα θεσμικά, γνήσια hedge funds εμπορευμάτων που παραμένουν και πραγματικά κερδίζουν χρήματα μπορούν να μετρηθούν στα δάχτυλα των δύο χεριών.

Μέσα από το χάος, οι τράπεζες κρατήθηκαν σφιχτά από τα τμήματα εμπορευμάτων τους με την πεποίθηση ότι υπήρχαν χρήματα να βγουν από αυτόν τον δυναμικό τομέα. Η τάση συνεχίστηκε μέχρι την εφαρμογή του κανόνα Volcker, μέρος του νόμου Dodd-Frank, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον Απρίλιο του 2014 και απαγόρεψε τη βραχυπρόθεσμη εμπορική εκμετάλλευση τίτλων, παραγώγων, συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης επί εμπορευμάτων και δικαιωμάτων προαίρεσης για τους λογαριασμούς των ίδιων τραπεζών. Ως αποτέλεσμα, οι τράπεζες μείωσαν τα τμήματα εμπορευμάτων τους, αλλά διατήρησαν την επιχείρηση.

Την περασμένη εβδομάδα, όμως, ο επικεφαλής της Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, ένας από τους πολλούς τραπεζικούς επικεφαλής που ξεκίνησε στον χώρο των βασικών προϊόντων, ανακοίνωσε ότι η Goldman επανεξετάζει την επιχείρηση μετά από μια πτωτική πορεία πολλών ετών και ένα ακόμη τρίμηνο αδύναμων τιμών των βασικών εμπορευμάτων.

Τι συνέβη;

Κατά τα έτη ευημερίας της δεκαετίας του 1990, οι διαφορές προσφοράς-ζήτησης των εμπορευμάτων ήταν τόσο ευρείες που θα μπορούσατε να περάσει φορτηγό ανάμεσά τους. Η αστάθεια ερχόταν και έφευγε. Αλλά όταν ήρθε, ήρθε δριμύτερη και οι έμποροι έφτιαξαν και έχασαν περιουσίες. Τα χαρτοφυλάκια εμπορευμάτων μπορούσαν να ανέβουν ή να πέσουν κατά 20 τοις εκατό μέσα σε μήνες, αν όχι εβδομάδες. Αν και οι προηγμένες τεχνολογίες συναλλαγών και η μεγαλύτερη πρόσβαση στην πληροφόρηση έχουν διαδραματίσει κάποιο ρόλο στη μείωση των spread, υπάρχουν και άλλοι ειδικοί λόγοι για την αγορά βασικών προϊόντων που οδηγούν στην απόφαση εξόδου. Εδώ είναι οι κύριοι ένοχοι:

Χαμηλή μεταβλητότητα: Το χρυσό κινείται ανάμεσα σε $1.200 και $1.300 ανά ουγγιά, το ακατέργαστο WTI κυμαίνεται στα $45 έως $50 ανά βαρέλι και το καλαμπόκι είναι σφηνωμένο μεταξύ $3,25 και $4 το βατσέλι. Η μεταβλητότητα είναι αυτό με το οποίο οι έμποροι ζουν και αναπνέουν, και οι παλιές καλές μέρες του 60% και 80% είναι πλέον δύσκολο να ξανάρθουν. Η μεγαλύτερη αποδοτικότητα στην παραγωγή και την κατανάλωση βασικών προϊόντων, η βελτίωση της εφοδιασμού, τα υποκατάστατα και η πρόοδος στην ανακύκλωση έχουν μειώσει την ανησυχία για παγκόσμιες ελλείψεις. Προηγουμένως, οι καμπύλες των εμπορευμάτων μπορούσαν να μετατοπιστούν από ένα απότομο contango (κανονική καμπύλη) σε μια απότομη οπισθοχώρηση (ανεστραμμένη καμπύλη) μέσα σε μια νύχτα, και προσθέτοντας την εποχικότητα στο μείγμα, οι καμπύλες έμοιαζαν με μακαρόνια.

Συσχέτιση: Τα εμπορεύματα θεωρούνται από καιρό ως ένας καλός διαφοροποιητής χαρτοφυλακίου λόγω των μη συσχετισμένων αποδόσεων τους με τις παραδοσιακές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων. Ωστόσο, σήμερα υπάρχουν μεγαλύτερες ενδείξεις θετικών συσχετίσεων μεταξύ μετοχών και αργού πετρελαίου και αμερικανικών χρεογράφων και χρυσού.

Συνωστισμένες συναλλαγές: Αυτές είναι θέσεις που προσελκύουν μεγάλο αριθμό επενδυτών, κατά κανόνα προς την ίδια κατεύθυνση. Τα μεγάλα κεφάλαια βασικών προϊόντων είναι γνωστό ότι κατέχουν τεράστιες θέσεις, ακόμη και αν αυτά αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό ποσοστό του συνολικού χαρτοφυλακίου τους. Και μια απόφαση αντιστροφής των συναλλαγών ταυτόχρονα μπορεί να εξαλείψει τις επιχειρήσεις. Στην προσπάθεια εξάλειψης της αναποτελεσματικότητας της αγοράς, οι πιο εξελιγμένοι έμποροι θα διαρθρώσουν πολύπλοκα παράγωγα με πολλαπλά σκέλη (συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, δικαιώματα προαίρεσης, ανταλλαγές) που απαιτούν υψηλού επιπέδου εμπειρογνωμοσύνη.

Μόχλευση: Οι απαιτήσεις περιθωρίου κέρδους για τα βασικά προϊόντα είναι πολύ χαμηλότερες από ό, τι για τις μετοχές, πράγμα που σημαίνει ότι οι πιθανότητες για απώλειες (και κέρδη) είναι πολύ μεγαλύτερες στα βασικά προϊόντα.

Ρευστότητα: Ορισμένα εμπορεύματα στερούνται ρευστότητας, ιδιαίτερα όταν διακινούνται μακρύτερα κατά μήκος της καμπύλης, στο σημείο που ενδέχεται να υπάρχει πολύ χαμηλός ή μηδενικός όγκος σε ορισμένες συμβάσεις. Οι χρηματιστηριακές συναλλαγές μελλοντικής εκπλήρωσης θα ενισχύσουν τις τιμές των συμβάσεων όταν κλείσουν οι αγορές, οδηγώντας σε εκτιμήσεις που ενδεχομένως δεν αντανακλούν τις φυσικές αγορές και στρεβλώνουν τις αποτιμήσεις στα χαρτοφυλάκια. Επιπλέον, οι διαχειριστές επενδύσεων δεν έχουν τη δυνατότητα να ξεπεράσουν ένα ποσοστό ανοιχτού ενδιαφέροντος μιας σύμβασης, που σημαίνει ότι μεγάλα κεφάλαια δεν είναι σε θέση να ανταλλάσσουν περισσότερο εξειδικευμένα προϊόντα όπως κασσίτερο ή βαμβάκι.

Ρυθμίσεις: Η Εμπορική Επιτροπή μελλοντικών συναλλαγών επί εμπορευμάτων και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχουν αγωνιστεί και ανταγωνίζονται εδώ και χρόνια για το πώς θα ρυθμίσουν καλύτερα τις αγορές βασικών προϊόντων. Η χρηματοοικονομική πλευρά είναι πολύ πιο απλή, αλλά η φυσική πλευρά δημιουργεί πολλές ανυπέρβλητες προκλήσεις. Ως εκ τούτου, εξακολουθούν να υφίστανται οι πράξεις «συμπιέσεως» των αγορών, μέσω συσσώρευσης και άλλων μηχανισμών. Παρ’ ότι η λέξη «χειραγώγηση» είναι απαγορευμένη στη βιομηχανία, έχει γίνει πρόβλημα με την πάροδο του χρόνου. Ακόμη και με αυξημένες ρυθμίσεις, υπάρχει ακόμα περιθώριο για μεγάλους παίκτες να κάνουν ελιγμούς με τις τιμές, όπως για παράδειγμα, οι ρώσοι σε πλατίνα και παλλάδιο, το κακάο μέσω ενός έμπορου του Λονδίνου με την επονομασία «Chocfinger», και μια ομάδα εμπόρων του Χιούστον με «εμπιστευτικές» πληροφορίες για το φυσικό αέριο.

Καρτέλ: Ο έλεγχος των τιμών δεν είναι γεγονός μόνο στο αργό πετρέλαιο, με τις τιμές να επηρεάζονται από τον Οργανισμό Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών, αλλά με άλλα, πιο χαλαρά καθορισμένα καρτέλ που διαιωνίζονται σε αγορές όπως τα διαμάντια και η ποτάσα.

Είναι απολύτως δύσκολο: Γιατί ο χαλκός ονομάστηκε "θηρίο" των βασικών προϊόντων, ένα όνομα που αργότερα δόθηκε στο φυσικό αέριο; Επειδή είναι πολύ δύσκολο να βγάλετε χρήματα συναλλασσόμενοι με εμπορεύματα. Πρώτον, τα ιδιοσυγκρασιακά χαρακτηριστικά τους καθιστούν πρακτικά αδύνατη την πρόβλεψη των τιμών. Οι καιρικές συνθήκες όπως οι τυφώνες και οι ξηρασίες και οι επιπτώσεις τους είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Η απρόβλεπτη κυβερνητική πολιτική, όπως η υποτίμηση του νομίσματος και η εφαρμογή δασμών και ορίων, μπορεί να προκαλέσει τεράστιες διακυμάνσεις στις τιμές των εμπορευμάτων. Και οι εργατικές κινήσεις, ιδιαίτερα οι απεργίες, μπορούν να αναποδογυρίσουν μια βιομηχανία. Τέλος, αντίθετα με τις τιμές των μετοχών, οι οποίες τείνουν να παρουσιάζουν σταδιακή αύξηση σαν ένα μπαλόνι θερμού αέρα, αλλά αντιμετωπίζουν απότομες πτώσεις (συνήθως από αρνητικές ειδήσεις), τα εμπορεύματα έχουν την αντίστροφη επίδραση - οι τιμές συνήθως μειώνονται σταδιακά αλλά απογειώνονται όταν υπάρχει μια απότομη έλλειψη προσφοράς.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις; Ο αριθμός των συμμετεχόντων στον τομέα πιθανότατα θα μειωθεί περαιτέρω, αλλά σε μεγάλο βαθμό από τη θεμελιώδη πλευρά, καθώς εξακολουθεί να υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός συστηματικών εμπόρων βασικών προϊόντων που δεν ασχολούνται με την προσφορά και τη ζήτηση αλλά μόνο με τις τεχνικές πτυχές της αγοράς. Αυτό θα διατηρήσει χαμηλή τη μεταβλητότητα και θα μειώσει τη ρευστότητα σε ορισμένες από τις μικρότερες αγορές. Αλλά αυτή είναι μια διαρθρωτική τάση που θα μπορούσε ρεαλιστικά να αντιστραφεί με την πάροδο του χρόνου. Η πτώση του αριθμού των διαμορφωτών της αγοράς θα οδηγήσει σε αναποτελεσματικές αγορές, μεγαλύτερη μεταβλητότητα και συνεπώς περισσότερες ευκαιρίες. Και η αντιστροφή θα μπορούσε να επιταχυνθεί πιο γρήγορα εάν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ κατάφερνε να ξεφορτωθεί τους κανονισμούς Dodd-Frank.

back to top