Menu

Ο Draghi εμμένει στην αύξηση των επιτοκίων το 2019 παρά τους κινδύνους

DraghiΟ Mario Draghi θα καταφέρει να αυξήσει τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πριν από τη λήξη της θητείας του τον Οκτώβριο του 2019, εν μέσω συνεχιζόμενων κινδύνων από  τους δασμους  των ΗΠΑ και την ιταλική πολιτική, σύμφωνα με έρευνα οικονομολόγων.

Με τις αγορές ομολογων που πρόκειται να ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο, οι περισσότεροι ερωτηθέντες προβλέπουν ότι οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής στη ζώνη του ευρώ θα αυξήσουν το επιτόκιο καταθέσεων τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους,σε  μείον 0,2% από μείον 0,4%.

Αυτό είναι νωρίτερο για μια αύξηση παρόμοιου μεγέθους κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020, αν και οι οικονομολόγοι αναγνωρίζουν τις προκλήσεις . Βλέπουν τους μεγαλύτερους κινδύνους, όπως ο εμπορικός προστατευτισμός και η πιθανότητα ότι η λαϊκιστική κυβέρνηση της Ιταλίας, σχεδιάζοντας έναν προϋπολογισμό υψηλών δαπανών που θα μπορούσε να αυξήσει το χρέος του έθνους, θα προκαλέσει μια οικονομική κρίση.

 "Παραμένουν πολλές γέφυρες - τόσο οικονομικές όσο και γεωπολιτικές - που πρέπει να περάσουν πριν η ΕΚΤ αισθάνεται απόλυτα ευτυχής για την αύξηση των επιτοκίων", δήλωσε ο Alan McQuaid, επικεφαλής οικονομολόγος της Merrion Capital Group Ltd. Υπάρχει "κάθε τύχη" ο Draghi θα τερματίσει τη θητεία του χωρίς να επιβλέπει την αύξηση του επιτοκίου.

Κίνδυνοι για την οικονομία της ευρωζώνης

Καμία αλλαγή στη νομισματική πολιτική δεν αναμένεται την Πέμπτη, όταν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου θα συναντηθούν για πρώτη φορά μετά το καλοκαιρινό τους διάλειμμα. Αντ 'αυτού αναμένεται να επιβεβαιώσουν το σχέδιό τους να αρχίσουν να επιβραδύνουν τις αγορές ομολόγων τον Οκτώβριο, να καλύψουν το πρόγραμμα μέχρι το τέλος του έτους και να διατηρήσουν τα επιτόκια σε αναμονή τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2019.

Ενώ η ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ ανήλθε σε 0,4% για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, το προσωπικό της ΕΚΤ θα επικαιροποιήσει τις προβλέψεις του σε συνάρτηση με τη συγκράτηση της ορμής και τις υποτονικές πληθωριστικές πιέσεις. Μια πληθώρα δεδομένων αυτή την εβδομάδα έδειξε ότι οι παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις άρχισαν να διεισδύουν σε παραγωγικές επιδόσεις, με γερμανικές παραγγελίες να πέφτουν για έκτο μήνα φέτος.

Μπορεί να υπάρξει περαιτέρω πόνος, καθώς ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ σηματοδοτεί σε συνέντευξή του στο Bloomberg την περασμένη εβδομάδα ότι η εκεχειρία για τους δασμους που εχει με την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να μην διαρκέσει.

"Ο μεγαλύτερος κίνδυνος εξακολουθεί να συνδέεται με τις εμπορικές εντάσεις που προκλήθηκαν από την Αμερική", δήλωσε ο Attilio Bertini, επικεφαλής της έρευνας στο Credito Valtellinese,.

Εν τω μεταξύ, οι προοπτικές ότι τα δημοσιονομικά σχέδια της Ιταλίας ενδέχεται να παραβιάσουν ένα όριο ελλείμματος της ΕΕ που ανέρχεται στο 3% έχουν κρατήσει τους επενδυτές στην άκρη. Οι αποδόσεις των ομολόγων του έθνους έχουν κυμανθεί στα υψηλότερα επίπεδα από την κρίση χρέους της ευρωζώνης.

Οποιεσδήποτε αλλαγές στην πολιτική επανεπένδυσης της ΕΚΤ θα παραμείνουν στο ράφι, ενώ περίπου το 17 τοις εκατό των ερωτηθέντων αναμένει η προσαρμογή μέχρι τον Δεκέμβριο και τα δύο πέμπτα καθόλου.

Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι ο Draghi θα παράσχει περισσότερη σαφήνεια σχετικά με την πορεία εξόδου μέχρι τον Απρίλιο, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των αυξήσεων των επιτοκίων. Σύμφωνα με την έρευνα, η ΕΚΤ θα αυξήσει το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 0,25% από το μηδέν το Δεκέμβριο του επόμενου έτους.

Last modified onFriday, 07 September 2018 15:57
back to top