Menu

Γιατί πέφτει το νόμισμα της Κίνας

 

Γιατί πέφτει το νόμισμα της Κίνας

 

Του Christofer Balding-Από τον Απρίλιο, το γουάν έχει υποχωρήσει κατά σχεδόν 8% έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Αυτό οδήγησε πολλούς αναλυτές και πολιτικούς να υποθέσουν ότι η Κίνα σκοπίμως προσπαθεί να υποτιμήσει το νόμισμά της για να αντισταθμίσει την επίδραση των δασμών του Προέδρου Donald Trump. Αλλά δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Θεωρητικά, η τιμή του γουάν καθορίζεται από ένα καλάθι με περισσότερα από 20 νομίσματα, πολλά από τα οποία είτε είναι συνδεδεμένα με το δολάριο είτε κατευθύνονται σιωπηρά εναντίον του. Κατά συνέπεια, η αξία του γουάν είναι στην πραγματικότητα το αντίθετο από δείκτη του δολαρίου: όταν το δολάριο ανεβαίνει, το γουάν κατεβαίνει και αντίστροφα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, όμως, το γουάν πέφτει αρκετά γρήγορα. Πριν από την επιβολή των δασμών, καθώς το δολάριο αυξανόταν, η Κίνα φαινόταν να διατηρεί το νόμισμά της πάνω από το επίπεδο που προέβλεπε το καλάθι. Αλλά από τότε που ο εμπορικός πόλεμος άρχισε να παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις, έχει αφήσει το γουάν να υποχωρεί ταχύτερα προς την υπονοούμενη αξία. Αυτή η γρήγορη πτώση έχει εγείρει ανησυχίες ότι η Κίνα ενδέχεται να ασκεί ανταγωνιστική υποτίμηση.

Ωστόσο, μια πιο προσεκτική ματιά στους αριθμούς θα πρέπει να διαλύσει αυτούς τους φόβους. Από τον Ιανουάριο, ο ευρύς δείκτης δολαρίου έχει αυξηθεί κατά 8,5%, ενώ το γουάν έχει υποχωρήσει μόλις 6,1% έναντι του δολαρίου. Την ίδια περίοδο, ο ευρύς δείκτης νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών MSCI μειώθηκε κατά 6,4% -σε μια σχεδόν τέλεια αντιστοιχία με το γουάν και υποδηλώνοντας ότι, αν μη τι άλλο, το νόμισμα της Κίνας πρέπει να μειωθεί περαιτέρω για να φτάσει στο επίπεδο που υποδηλώνει το καλάθι. Επιπλέον, ακόμη και όταν το γουάν υποχωρούσε στο δεύτερο τρίμηνο, η Κίνα είχε καθαρές εισροές διακανονισμού ύψους 32 δισ. δολαρίων. Αυτό το πλεόνασμα, σε συνδυασμό με την πτώση του νομίσματος, υποδηλώνει περαιτέρω ότι η Κίνα απλά συνδέει την αξία του γουάν με το καλάθι.

Επίσης, είναι απίθανο η Κίνα να επιθυμεί μια σημαντική και σταθερή πτώση του γουάν. Αυτό θα ισοδυναμούσε με την ανταλλαγή ενός προβλήματος με ένα άλλο: οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις θα αντιμετώπιζαν το διπλό μπελά της αύξησης των τιμών λόγω των δασμών και της μειωμένης αγοραστικής δύναμης λόγω της αποδυνάμωσης του νομίσματος. Η πρόσφατη ιστορία υποδηλώνει ότι η Κίνα προσπαθεί να περιορίσει τις κινήσεις στο γουάν μόλις βρεθεί είτε στο 6,9 στο κάτω όριο είτε στο 6,3 στο άνω όριο. Με το onshore γουάν να αλλάζει χέρια στα 6,79 και το offshore να είναι ακόμη πιο αδύναμο -υποδεικνύοντας ότι οι επενδυτές αναμένουν περαιτέρω πτώση - είναι πιθανό οι αξιωματούχοι να επέμβουν σύντομα.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα επειδή τα πράγματα πιθανώς θα επιδεινωθούν για την οικονομία της Κίνας προτού βελτιωθούν. Ένας σημαντικός κίνδυνος για τα κινεζικά οικονομικά ήταν πάντα η πορεία της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ. Με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να δείχνει ότι σκοπεύει να συνεχίσει τη συσφικτική πολιτική - κατά συνέπεια, πιέζοντας το δολάριο προς τα πάνω και το γουάν προς τα κάτω - και τα spreads των ομολόγων των ΗΠΑ έναντι των κινεζικών  να διαμορφώνονται κάτω από το 1%, το τοπίο μπροστά φαίνεται ολοένα και πιο βραχώδες.

Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορεί να κάνει η Κίνα αυτή τη στιγμή είναι να διευκρινίσει τις προθέσεις της. Ανάμεσα στα στοιχεία, το προσωπικό και την τεχνογνωσία της Fed, αναμφισβήτητα η πιο σημαντική δουλειά της είναι η επικοινωνία με τις αγορές. Η κεντρική τράπεζα της Κίνας, αντίθετα, ανακοινώνει απρόσμενα τις περισσότερες αλλαγές πολιτικής ή τιμολόγησης και παρέχει λίγη καθοδήγηση σχετικά με τους στόχους της.

Ειδικά κατά τη διάρκεια περιόδων αναταραχής, μια τέτοια σιωπή μπορεί να επιτρέψει στην κερδοσκοπία να τρέξει ανεξέλεγκτα. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να σκεφτεί κανείς ότι η Κίνα πιέζει το νόμισμά της για να αντισταθμίσει τους δασμούς του Trump, ούτε ότι σκοπεύει να το κάνει σύντομα. Οι αγορές θα καλωσόριζαν κάποια διαβεβαίωση για αυτό.
 

 
Last modified onTuesday, 07 August 2018 13:35
back to top