Menu

Η Google έδωσε στους επενδυτές ένα λόγο να τη θυμούνται

 

viewΑυτός ο ήχος που ακούσατε τη Δευτέρα, ήταν η ανακούφιση των επενδυτών της Google.

Η μητρική εταιρεία Alphabet Inc. παρουσίασε την οικονομική έκθεση του δεύτερου τριμήνου, η οποία έδειξε μια ακόμη εντυπωσιακή αύξηση των εσόδων της, καθώς επίσης και τη συγκράτηση του ρυθμού των δαπανών που είχαν προκαλέσει στους μετόχους πανικό. Η Google ναι μεν δεν είναι κάποια υπερφυσική οντότητα, αλλά έχει δείξει ότι η πρόσφατη απαισιοδοξία των επενδυτών για την εταιρεία έχει υπερκεραστεί.

Έμεινε πίσω

Τα κέρδη των μετοχών της μητρικής εταιρείας της Google, Alphabet, έχουν μείνει πίσω συγκριτικά με αυτά άλλων τεχνολογικών γιγάντων. Οι αλλαγές στις τιμές μετοχών κατά το τελευταίο έτος:

Πρώτα από όλα, τα καλά νέα για τα έσοδα. Η Alphabet ανακοίνωσε αύξηση 25,4% στα καθαρά έσοδα κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2017. Αυτός ήταν ο ταχύτερος ρυθμός αύξησης των εσόδων σε τέσσερα χρόνια. Μπορεί κανείς να μετρήσει στο ένα χέρι τις εταιρείες που είναι έστω κοντά στα περισσότερα από 100 δισ. δολάρια σε ετήσιες πωλήσεις της Albabet, οι οποίες μάλιστα είναι σε θέση να αυξάνονται σταθερά κατά περισσότερο από 20% το χρόνο. Δεν αποτελεί πλέον έκπληξη το γεγονός ότι η Google προσελκύει συνεχώς περισσότερες διαφημιστικές δαπάνες από μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις, αλλά παραμένει ένα αξιόλογο επίτευγμα.

"Ζηλευτά” αποτελέσματα

Λίγες εταιρείες του μεγέθους της Google ανακοινώνουν αύξηση εσόδων κατά 20% ή και περισσότερο.

view

Η μεγάλη ανακούφιση, ωστόσο, ήρθε από πλευράς δαπανών και κερδών. Οι επενδυτές έχουν γίνει οριακά εμμονικοί με τις πληρωμές της Google σε εταιρείες όπως αυτές που κατασκευάζουν συσκευές Apple και Android για να εξασφαλίσουν ότι οι εφαρμογές και η τεχνολογία της Google θα βρίσκονται σε εμφανές σημείο στα τηλέφωνα, τα tablets και τους φορητούς υπολογιστές των χρηστών.

Όπως υποσχέθηκε η Google τον Απρίλιο, ο ρυθμός αύξησης αυτών των πληρωμών μετριάστηκε στο δεύτερο τρίμηνο, παρόλο που αυτές οι πληρωμές προς τους εταίρους παραμένουν ιστορικά υψηλές και είναι απίθανο να μειωθούν σημαντικά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτές οι χρεώσεις στους συνεργάτες της Google αποτελούν μόνιμο κόστος επιχειρηματικής δραστηριότητας και το μόνο ερώτημα είναι αν η εταιρεία μπορεί να ελέγξει καθόλου την αύξηση του κόστους. Οι ανησυχίες σχετικά με αυτές τις πληρωμές είναι ένας λόγος που οι μετοχές της Alphabet έχουν μείνει πίσω, σε σχέση με τις μετοχές άλλων γιγάντων της τεχνολογίας.

Εν μέρει λόγω της μείωσης αυτών των δαπανών, γνωστών ως κόστος απόκτησης traffic, κατά το δεύτερο τρίμηνο το λειτουργικό περιθώριο κέρδους της Alphabet ξεπέρασε το 24% - νούμερο που αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους της από το τρίτο τρίμηνο του 2017. Στελέχη της εταιρείας είχαν προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι κάθε δολάριο εσόδων πιθανότατα θα καθίσταται λιγότερο κερδοφόρο με την πάροδο του χρόνου καθώς οι επιχειρήσεις της Google αλλάζουν. Δεδομένου ότι η εταιρεία αποκτά μεγαλύτερο μερίδιο των πωλήσεών της από τις αναζητήσεις από κινητό, από το περιβάλλον του YouTube και με τη βοήθεια διαφημίσεων μέσω υπολογιστή, οι επιχειρήσεις που παρέχουν σχετικά χαμηλότερο περιθώριο κέρδους θα μειώσουν τα συνολικά περιθώρια κέρδους της Alphabet.

Ωστόσο, για τουλάχιστον ένα τρίμηνο, οι επενδυτές επέλεξαν να μην εστιάσουν στην πραγματικότητα. Επίσης, δεν ανησυχούν για το ραγδαία αυξανόμενο κόστος για τα projects της εταιρείας. Αυτά τα ακριβά projects για πράγματα όπως κέντρα δεδομένων υπολογιστών και ακίνητα σχεδόν διπλασιάστηκαν στο τρίμηνο, συνεχίζοντας την απότομη αύξησή τους. Οι ανταγωνιστές της Alphabet προχωρούν σε αντίστοιχες κινήσεις, αλλά στο παρελθόν οι επενδυτές της Google εμφανίστηκαν ανήσυχοι ότι η εταιρεία δεν ξόδεψε αυτά τα χρήματα με σύνεση.

Αυτός ο φόβος και άλλες πηγές άγχους ξεχάστηκαν τη Δευτέρα. Οι μετοχές της Alphabet ενισχύθηκαν κατά 5% μετά την ανακοίνωση των τριμηνιαίων κερδών. Οι μέτοχοι θυμούνται, τουλάχιστον προσωρινά, ότι η Google ήταν μια πολύ καλή επιχείρηση.

 
Last modified onThursday, 26 July 2018 12:53
back to top