Menu

Ο Ντράγκι προειδοποιεί για μια δύσκολη μετάβαση Brexit

DraghiΟ Μάριο Ντράγκι προέτρεψε τις τράπεζες και τις ρυθμιστικές αρχές να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ δεν θα μπορέσουν να καταλήξουν σε μια μεταβατική συμφωνία που θα καλύπτει την άμεση περίοδο μετά το Brexit, καθώς προειδοποίησε ότι οι «τριβές» από την αναχώρηση της Βρετανίας ήταν αναπόφευκτες.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε τη Δευτέρα ότι τόσο ο ιδιωτικός τομέας όσο και οι δημόσιες αρχές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν αβεβαιότητα σχετικά με τη «μορφή των μελλοντικών σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ», πράγμα που σημαίνει ότι οι «σωστά διαχειρισμένες προετοιμασίες είναι απαραίτητες».

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα «στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί μεταβατική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η βιομηχανία και οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να είναι έτοιμες για «ένα λειτουργικό περιβάλλον σε ρευστή κατάσταση».

«Είτε αυτή η μετάβαση θα είναι καλά διαχειρισμένη και δε θα υπάρξουν σημαντικοί κίνδυνοι, είτε δε θα είναι και τότε οι κίνδυνοι θα είναι εκεί», είπε.

Τα σχόλια του κ. Ντράγκι προκάλεσαν προειδοποίηση από τον Μισέλ Μπαρνιέ, τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ στο Λονδίνο, ότι «ήλθε η ώρα» για τη Βρετανία να κάνει μια επιλογή για το είδος μελλοντικής σχέσης που θέλει.

Ο κ. Μπαρνιέ, ο οποίος μίλησε στο Λονδίνο μετά από συναντήσεις με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και τον υπουργό Brexit του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Ντέιβις, υπογράμμισε επίσης ότι η βεβαιότητα σχετικά με οποιαδήποτε μεταβατική διαδικασία θα έρθει μόνο όταν επικυρωθεί μια συμφωνία σχετικά με τους όρους διαζυγίου.

Ο κ. Ντράγκι δήλωσε ότι οι προετοιμασίες για το Brexit συνδέονται με ευρύτερες προσπάθειες για την ενίσχυση του ρυθμιστικού συστήματος της ΕΕ για τις τράπεζες, επισημαίνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις που συζητούνται επί του παρόντος θα καταστήσουν τον κλάδο πιο ανθεκτικό στην αναχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου και σε άλλες προκλήσεις.

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, είπε ότι χρειάζεται ταχεία εργασία για να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες για την αναθεώρηση των τραπεζικών κανόνων που συζητήθηκαν για περισσότερο από έναν χρόνο. Οι μεταρρυθμίσεις θα καθιερώσουν τα πιο πρόσφατα διεθνή πρότυπα που αποσκοπούν στο να καταστήσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα πιο ανθεκτικό στις κρίσεις, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών που αποσκοπούν στην εξασφάλιση της έκδοσης χρεών από τις τράπεζες, οι οποίες μπορούν εύκολα να διαγραφούν σε περίπτωση αποτυχίας.

Υποστήριξε επίσης τη δημιουργία ενός καθεστώτος ευρωζώνης για την εγγύηση τραπεζικών καταθέσεων, λέγοντας ότι ήταν ένα «απαραίτητο» στοιχείο της νομισματικής ένωσης.

Οι παρατηρήσεις του κ. Ντράγκι σχετικά με το Brexit ήρθαν τις παραμονές των συνομιλιών στις Βρυξέλλες μεταξύ των διαπραγματευτών της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, με στόχο τη διευθέτηση των λεπτομερειών μιας μεταβατικής περιόδου.

Οι δύο πλευρές επιδιώκουν να συνάψουν συμφωνία για μια μεταβατική συμφωνία που θα ξεκινήσει μετά την επίσημη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ τον Μάρτιο του 2019. Θα στοχεύει στη διατήρηση του status quo στις εμπορικές σχέσεις και σε άλλους τομείς, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για πιο μόνιμες συμφωνίες .

Ο κ. Ντέιβις δήλωσε τη Δευτέρα ότι ανέμενε μια «εντατική περίοδο διαπραγματεύσεων» για τη μετάβαση και ήταν «πεπεισμένος» ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την άτυπη προθεσμία του Μαρτίου του τρέχοντος έτους.

Αναφερόμενος στην πρόκληση του Brexit, ο κ. Ντράγκι επισημαίνει επίσης τις «θετικές εξελίξεις» σε ολόκληρη την ευρωζώνη. «Η σιγουριά μας ότι ο πληθωρισμός θα συγκλίνει προς τον στόχο μας κάτω, αλλά κοντά στο 2% έχει ενισχυθεί», δήλωσε.

Αλλά ο επικεφαλής της ΕΚΤ προειδοποίησε για τον εφησυχασμό για την οικονομία της ευρωζώνης, προειδοποιώντας ότι «δεν μπορούμε ακόμη να δηλώσουμε νίκη» παρά τις «ελάχιστες ενδείξεις ανάδυσης γενικευμένων ανισορροπιών».

Τα μέτρα του υποκείμενου πληθωρισμού – αφαιρώντας τα πιο ασταθή στοιχεία - εξακολουθούσαν να είναι υποτονικά και «να δείχνουν ακόμη πειστικά σημεία μιας σταθερής ανοδικής τάσης», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι η πρόσφατη αστάθεια στο ενιαίο νόμισμα αποτελούσε επίσης πιθανή αιτία ανησυχίας, απαιτώντας «στενή παρακολούθηση» των επιπτώσεων στη σταθερότητα των τιμών.

back to top