Menu

Το ξεπούλημα των αγορών υποδεικνύει καλοήθη αίτια

market slumpΥπό κανονικές συνθήκες, η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων που συνοδεύεται από ισχυρή οικονομική ανάπτυξη δε θα προκαλούσε καμία έκπληξη.

Ωστόσο, η παγκόσμια οικονομία και οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν συμπεριφερθεί τόσο ασυνήθιστα για τόσο μεγάλο διάστημα που οι κινήσεις των τελευταίων ημερών απαιτούν προσεκτική εξέταση - ειδικά δεδομένου ότι οι μειώσεις στις αγορές σταθερού εισοδήματος συνοδεύονται από απότομες πτώσεις στις τιμές των μετοχών.

Το αρνητικό σενάριο είναι ότι, σε έναν κόσμο όπου ο πληθωρισμός παρέμεινε πεισματικά χαμηλός, τα ομόλογα εισέρχονται σε μια αγορά υποτίμησης όχι επειδή η ονομαστική μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη είναι πιθανό να είναι υψηλή, αλλά επειδή ήταν υπεραγορασμένη και τώρα αντιμετωπίζουν σοβαρή διόρθωση. Πράγματι, εάν οι κινήσεις στις αγορές ομολόγων συνδέονται με την αναμενόμενη απόσυρση της ποσοτικής χαλάρωσης σε μεγάλο μέρος του ανεπτυγμένου κόσμου, μπορεί απλά να αποδειχθεί ότι οι αγορές βρίσκονταν σε τεχνητά ύψη όλο αυτό το διάστημα.

Ασφαλώς, η συνεχιζόμενη απουσία σημείων σταθερής πληθωριστικής πίεσης, μαζί με μικρή αλλαγή στις μεσοπρόθεσμες προσδοκίες αύξησης των επιτοκίων της Fed, θα πρέπει να προκαλέσει κάποια σκέψη. Ωστόσο, οι κινήσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές μέχρι στιγμής δεν είναι ιδιαίτερα δραματικές. Πιθανότατα, η πτώση των τιμών των ομολόγων αντανακλά τους επενδυτές που υποβαθμίζουν την πιθανότητα αποσταθεροποιητικού αποπληθωρισμού. Ως εκ τούτου, είναι για καλό.

Οι αυξήσεις των αποδόσεων των ομολόγων, ιδίως στις ΗΠΑ, βρίσκονται σε εξέλιξη για περισσότερο από πέντε μήνες: η απόδοση των διετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου αυξήθηκε σχεδόν κατά μια πλήρη ποσοστιαία μονάδα από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, σε μόλις 2,2% τις τελευταίες ημέρες, οι αποδόσεις αυτές παραμένουν σε λιγότερο από το ήμισυ των επιπέδων τους πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Είναι αλήθεια ότι κατά το μεγαλύτερο μέρος της πρόσφατης πορείας των αποδόσεων υπήρξαν πολύ λίγα σημάδια ότι η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ ή αλλού στον ανεπτυγμένο κόσμο βρίσκεται αντιμέτωπη με τα εμπόδια στην προσφορά και δημιουργεί ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού. Ούτε έχουν οι προσδοκίες για το επιτόκιο των κεφαλαίων της Fed αυξηθεί μεσοπρόθεσμα.

Αλλά το χαμηλό επίπεδο των αποδόσεων των ομολόγων κατά τη διάρκεια της δεκαετίας, αφού η παγκόσμια οικονομική κρίση αντανακλά αναμφισβήτητα μια μη αμελητέα πιθανότητα ότι οι προηγμένες οικονομίες θα έμπαιναν σε διαβρωτικό αποπληθωρισμό. Η ανάπτυξη έχει συνεχιστεί εδώ και αρκετά χρόνια στις ΗΠΑ και στην ευρωζώνη και ο πληθωρισμός, αν και όχι στον στόχο του, είναι τουλάχιστον σταθερά θετικός. Οι μακροπρόθεσμες προοπτικές αύξησης της τάσης ενδέχεται να μην είναι θεαματικές. Αλλά η ανησυχία ότι ολόκληρο το μοντέλο είναι σπασμένο και ότι οι οικονομίες αναπόφευκτα θα γλιστρήσουν προς τη στασιμότητα και τον αποπληθωρισμό, έχει μειωθεί σημαντικά. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι αποδόσεις των ομολόγων θα αυξηθούν αναλόγως.

Για τις μετοχές, η σύνδεση μεταξύ βραχυπρόθεσμων κινήσεων στο χρηματιστήριο και στην υποκείμενη οικονομία είναι ακόμη πιο επικίνδυνη από ό, τι στην περίπτωση των ομολόγων. Οι τιμές των μετοχών στις ανεπτυγμένες αγορές αυξάνονται ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Το λεγόμενο εμπόριο Τραμπ ήταν απλώς η αμερικανική εκδήλωση ενός ευρύτερου φαινομένου.

Δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι θα υπάρξει κάποια διόρθωση σε κάποιο σημείο και ότι θα έρθει μαζί με υψηλότερα μακροπρόθεσμα επιτόκια. Σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει λόγος να πανικοβληθεί κανείς για γεγονότα των χρηματοπιστωτικών αγορών - και σίγουρα όχι οι πολιτικοί παράγοντες.

Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε μια ευρεία αναβάθμιση, δεν υπάρχουν σημάδια ότι ο πληθωρισμός βγαίνει εκτός ελέγχου και ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να σφίξουν ξαφνικά την πολιτική. Υπάρχουν επίσης λίγες ενδείξεις ότι οι αγορές έχουν καταστεί άτακτες. Παρόλο που ο κίνδυνος παραμένει, οι μεταβολές των τιμών μέχρι στιγμής είναι συνεπείς με έναν κόσμο που κινείται προς την κατεύθυνση κάποιου είδους κανονικότητας. 

back to top