Logo
Print this page

Οι ΗΠΑ γίνονται ο νέος φορολογικός παράδεισος του κόσμου

160408 cotorceanuΠριν από επτά χρόνια, οι ΗΠΑ προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα με το οποίο παλεύουν οι κυβερνήσεις παντού.

Κάθε χρόνο, οι άνθρωποι καταφέρνουν να αποφύγουν την καταβολή περίπου 2,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε φόρο εισοδήματος - ένα γιγάντιο ποσό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση της φτώχειας, τη βελτίωση των υποδομών ή τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τους νομοταγείς πολίτες.

Τώρα, όμως, οι ΗΠΑ γίνονται ένα από τα καλύτερα μέρη στον κόσμο για να κρύψει κανείς χρήματα από τον φοροεισπράκτορα. Είναι μια διάκριση που η χώρα θα έκανε καλά να απορρίψει.

Το 2009, εν μέσω αυξανόμενων δημοσιονομικών ελλειμμάτων και σκανδάλου φορολογικής απάτης στην ελβετική τράπεζα UBS AG, η ομάδα των 20 αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών κατέληξε σε συμφωνία: δεν θα ανέχονταν πλέον το δίκτυο καταφυγίων, εταιρειών «βιτρίνας» και μυστικών λογαριασμών που από καιρό διευκόλυναν τη φοροδιαφυγή. Έναν χρόνο αργότερα, οι ΗΠΑ ψήφισαν τον νόμο περί συμμόρφωσης με τους νόμους περί ξένων λογαριασμών, ο οποίος υποχρέωνε τα ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αναφέρουν την ταυτότητα και τα περιουσιακά στοιχεία δυνητικών φορολογουμένων των ΗΠΑ στην υπηρεσία εσωτερικών εσόδων.

Υπό απειλή απώλειας πρόσβασης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ, περισσότερες από 100 χώρες -συμπεριλαμβανομένων των παραδοσιακών παραδείσων, όπως οι Βερμούδες και τα νησιά Κέιμαν- συμμορφώνονται ή έχουν συμφωνήσει να συμμορφωθούν.

Οι ΗΠΑ αναμένεται να ανταποδώσουν, με την ανταλλαγή δεδομένων σχετικά με τους λογαριασμούς ξένων φορολογουμένων με τις αντίστοιχες κυβερνήσεις τους. Ωστόσο, το Κογκρέσο απέρριψε τα επανειλημμένα αιτήματα της κυβέρνησης Ομπάμα να προβεί στις απαραίτητες αλλαγές στον φορολογικό κώδικα. Ως αποτέλεσμα, το Δημόσιο δεν μπορεί να αναγκάσει τις αμερικανικές τράπεζες να αποκαλύψουν πληροφορίες όπως τα υπόλοιπα λογαριασμών και τα ονόματα των πραγματικών κατόχων. Οι ΗΠΑ απέτυχαν επίσης να υιοθετήσουν το λεγόμενο Κοινό Πρότυπο Αναφοράς, μια παγκόσμια συμφωνία βάσει της οποίας περισσότερες από 100 χώρες θα παρέχουν αυτόματα μεταξύ τους ακόμη περισσότερα δεδομένα από ό, τι απαιτεί η FATCA.

Ενώ ο υπόλοιπος κόσμος παρέχει τη διαφάνεια που ζήτησαν οι ΗΠΑ, οι Η.Π.Α. γίνονται γρήγορα η νέα Ελβετία. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που τροφοδοτούν την παγκόσμια ελίτ, όπως η Rothschild & Co και η Trident Trust Co, έχουν μεταφέρει λογαριασμούς από υπεράκτιους παράδεισους στη Νεβάδα, το Ουαόμινγκ και τη Νότια Ντακότα. Οι δικηγόροι της Νέας Υόρκης προωθούν ενεργά τη χώρα ως χώρο στάθμευσης των περιουσιακών στοιχείων. Ένας ρώσος δισεκατομμυριούχος, για παράδειγμα, μπορεί να βάλει ακίνητα σε αμερικανικό καταπίστευμα και να είναι σίγουρος ότι ούτε οι φορολογικές αρχές των ΗΠΑ ούτε η κυβέρνηση της πατρίδας του θα γνωρίζουν τίποτα γι' αυτό. Αυτό είναι ένα επίπεδο μυστικότητας που δεν μπορεί να προσφέρει ούτε το Βανουάτου.

Από μια συγκεκριμένη προοπτική, όλα αυτά θα μπορούσαν να φαίνονται αρκετά έξυπνα: κλείνετε τους ξένους φορολογικούς παραδείσους και στη συνέχεια κλέβετε τις δουλειές τους. Αυτό θα ήταν το είδος της σκέψης που υπονομεύει τη θέση της Αμερικής σε τόσους πολλούς τομείς, από το εμπόριο ως την αλλαγή του κλίματος. Αντί να χρησιμοποιεί τη δύναμή της για να δημιουργήσει ένα δίκαιο σύστημα παγκόσμιας διακυβέρνησης, απαιτεί ένα πρότυπο από τον υπόλοιπο κόσμο που αρνείται να εφαρμόσει στον εαυτό της. Αυτό δεν είναι ηγεσία.

Template Design © ΒΝ Creative Internet.