Menu

Ένας νέος μεγάλος συνασπισμός για τη Γερμανία και την Ευρώπη

Merkel SchulzΟι φίλοι της Γερμανίας και της Ευρώπης σε όλο τον κόσμο έχουν ανακουφιστεί από τη νέα προθυμία των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών (SPD) να συζητήσουν για την επαναφορά της μεγάλης κυβέρνησης συνασπισμού τους.

Ο κόσμος χρειάζεται μια ισχυρή και προοδευτική Γερμανία σε μια δυναμική Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένας νέος μεγάλος συνασπισμός που θα συνεργαστεί με την κυβέρνηση του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν θα το κάνει αυτό δυνατό.

Η αρχική απόφαση του SPD να προχωρήσει στην αντιπολίτευση μετά το κακό εκλογικό του αποτέλεσμα τον Σεπτέμβριο μπορεί να ήταν ειλικρινής και ακόμη και στρατηγικά υγιής. Αλλά δεν είναι έγκαιρη. Η διπλωματία είναι σχεδόν παντού κατακερματισμένη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν έναν ψυχικά ασταθές πρόεδρο, ένα πλουτοκρατικό υπουργικό συμβούλιο και μια πλειοψηφία Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο. Η Ευρώπη βρίσκεται σε πολλαπλές οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές και θεσμικές κρίσεις. Η Κίνα, αντιθέτως, είναι δυναμική και εξωστρεφής - προσφέροντας στην ΕΕ εύλογο λόγο να αναλάβει σθεναρή ηγεσία και να συμμετάσχει σε εποικοδομητικές εταιρικές σχέσεις με την Κίνα σε βασικές πρωτοβουλίες (όπως η αειφόρος υποδομή σε ολόκληρη την Ευρασία).

Εν ολίγοις, αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή για τη Γερμανία και την Ευρώπη να παράσχουν όραμα, σταθερότητα και παγκόσμια ηγεσία. Και αυτή η επιταγή επεκτείνεται στη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, στο αδελφό κόμμα ης Βαυαρίας, τη Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) και στο SPD.

Αλλά το μπλοκ CDU/CSU και το SPD πρέπει να κάνουν περισσότερα από την απλή επέκταση της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία ήταν υπερβολικά παρωχημένη σε προοπτικές και ιδιοσυγκρασία. Ο κόσμος και η Ευρώπη χρειάζονται μια εξωστρεφή Γερμανία που προσφέρει περισσότερες θεσμικές και οικονομικές καινοτομίες, έτσι ώστε η Ευρώπη να μπορέσει να αποτελέσει πραγματικό αντιστάθμισμα των ΗΠΑ και της Κίνας στις παγκόσμιες υποθέσεις.

Η οικονομική ανάπτυξη χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς και περιβαλλοντικά βιώσιμη είναι μια πολύ ευρωπαϊκή ιδέα, η οποία έχει αγκαλιαστεί παγκοσμίως στην ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών για το 2030 και τους 17 στόχους τους για την αειφόρο ανάπτυξη, καθώς και στη συμφωνία για το κλίμα του Παρισιού το 2015. Η εμπειρία της Ευρώπης με τη σοσιαλδημοκρατία και τη χριστιανική δημοκρατία κατέστησε δυνατή αυτήν την παγκόσμια αντίληψη. Αλλά τώρα που η ατζέντα της έχει υιοθετηθεί παγκοσμίως, η ηγετική θέση της Ευρώπης στην εκπλήρωσή της έχει γίνει ουσιαστική.

Μια μεγάλη κυβέρνηση συνασπισμού στη Γερμανία πρέπει να βοηθήσει την Ευρώπη να είναι σε θέση να ηγηθεί. Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει προσφέρει μερικές σημαντικές ιδέες: έναν ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών, τα ευρωομόλογα για τη χρηματοδότηση ενός νέου ευρωπαϊκού επενδυτικού προγράμματος, μεγαλύτερη έμφαση στην καινοτομία, φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών για τη χρηματοδότηση αυξημένης βοήθειας προς την Αφρική, όπου η Ευρώπη έχει στρατηγικό συμφέρον στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, και τη φορολογική εναρμόνιση γενικότερα, προτού οι ΗΠΑ προκαλέσουν μια παγκόσμια κούρσα προς τα κάτω στη φορολόγηση των εταιρειών και των πλουσίων.

Σε αντίθεση με τους γερμανούς που αντιτίθενται σε τέτοιες ιδέες, ένας ευρωπαίος υπουργός οικονομικών και τα ευρωομόλογα δεν θα έπρεπε να οδηγήσουν σε φοροαπαλλαγή, αλλά στην αναζωπύρωση της πράσινης ανάπτυξης που οδηγείται από τις επενδύσεις στην Ευρώπη. Η Κίνα πρότεινε την πρωτοβουλία Belt and Road για την οικοδόμηση οικολογικών υποδομών που συνδέουν τη Νοτιοανατολική Ασία και την Κεντρική Ασία με την Ευρώπη. Είναι η ώρα να προσφέρει η Ευρώπη εξίσου τολμηρό όραμα, δημιουργώντας μια εταιρική σχέση με την Κίνα για την ανακαίνιση της υποδομής της Ευρασίας για ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Εάν η Ευρώπη παίξει σωστά τα χαρτιά της, η επιστημονική και τεχνική αριστεία της Ευρώπης (και της Κίνας) θα ευδοκιμήσει κάτω από ένα τέτοιο όραμα. Αν όχι, όλοι θα οδηγούμε κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα που φορτίζονται από τα κινεζικά φωτοβολταϊκά κύτταρα στο μέλλον, ενώ η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία θα γίνει ιστορική υποσημείωση.

Εξάλλου, ένας ευρωπαίος υπουργός οικονομικών θα έδινε εν τέλει τέλος στην αυτοτραυματική αγωνία της Ευρώπης μετά την οικονομική κρίση του 2008. Όσο απίστευτο κι αν είναι, η κρίση της Ελλάδας συνεχίζεται μέχρι σήμερα, σε κλίμακα Μεγάλης Ύφεσης, δέκα χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Ευρώπη δεν μπόρεσε να αποκαταστήσει το οικονομικό χάος (συμπεριλαμβανομένων των μη πληρωτέων χρεών της Ελλάδας) με δίκαιο και προοδευτικό τρόπο (όπως η Συμφωνία του Λονδίνου του 1953 για τα γερμανικά εξωτερικά χρέη, όπως επανειλημμένα υπενθύμισαν οι φίλοι της Γερμανίας). Εάν η Γερμανία δεν βοηθήσει σε αυτό το θέμα, η Ευρώπη στο σύνολό της θα αντιμετωπίσει μια παρατεταμένη κρίση με σοβαρές κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις.

Σε τρεις εβδομάδες, ο Μακρόν θα υποδεχτεί τους παγκόσμιους ηγέτες στο Παρίσι για τη δεύτερη επέτειο της συμφωνίας για το κλίμα. Η Γαλλία αξίζει εύσημα εδώ, αλλά το ίδιο και η Γερμανία. Κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της Ομάδας των 20, η Μέρκελ διατήρησε 19 από τα 20 μέλη της G20 δεσμευμένα σταθερά για τη συμφωνία του Παρισιού, παρά τη ντροπιαστική προσπάθεια του αμερικανικού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να την καταστρέψει.

Ναι, η διαφθορά της αμερικανικής πολιτικής (ιδίως η χρηματοδότηση εκστρατείας από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου) απειλούσε την παγκόσμια συναίνεση για την κλιματική αλλαγή. Αλλά η Γερμανία ήταν σταθερή. Ο νέος συνασπισμός θα πρέπει επίσης να διασφαλίσει ότι το Energiewende της χώρας («μετάβαση στην ενέργεια») θα επιτύχει τους στόχους του 2020 που έχουν θέσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Αυτές οι εφικτές και σημαντικές δεσμεύσεις δεν θα πρέπει να αποτελούν διαπραγματευτικό χαρτί στις συνομιλίες συνασπισμού.

Μια συμμαχία CDU/CSU-SPD, η οποία θα συνεργαστεί με τη Γαλλία και την υπόλοιπη Ευρώπη, θα μπορούσε και θα έπρεπε να κάνει πολύ περισσότερα για την αλλαγή του κλίματος. Το πιο σημαντικό είναι ότι η Ευρώπη χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο ενεργειακό σχέδιο για την πλήρη απαλοιφή του άνθρακα μέχρι το 2050. Αυτό απαιτεί έξυπνο ηλεκτρικό δίκτυο μηδενικού άνθρακα που εκτείνεται σε ολόκληρη την ήπειρο και χρησιμοποιεί την αιολική και ηλιακή ενέργεια όχι μόνο της νότιας Ευρώπης αλλά και της Βόρειας Αφρικής και της ανατολικής Μεσογείου. Για άλλη μια φορά, τα ευρωομόλογα, μια πράσινη εταιρική σχέση με την Κίνα και η ενότητα στην Ευρώπη θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά.

Μια τέτοια συμμαχία θα επέτρεπε επίσης μια νέα εξωτερική πολιτική για την Ευρώπη, η οποία θα προωθεί την ειρήνη και την αειφόρο ανάπτυξη, υποστηριζόμενη από νέες ρυθμίσεις ασφαλείας που δεν εξαρτώνται τόσο πολύ από τις ΗΠΑ. Η Ευρώπη, ένας μαγνήτης εκατοντάδων εκατομμυρίων πιθανών οικονομικών μεταναστών, θα μπορούσε να ανακτήσει τον έλεγχο των συνόρων της, επιτρέποντάς της να ενισχύσει και να επιβάλει τα απαραίτητα όρια στη μετανάστευση.

Οι πολιτικοί όροι μιας νέας κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού, φαίνεται, είναι σαφείς. Το SPD θα πρέπει να διεκδικήσει την υπουργική ηγεσία στην οικονομική και χρηματοπιστωτική πολιτική, ενώ το CDU/CSU θα ασκεί την καγκελαρία. Αυτός θα ήταν ένας πραγματικός συνασπισμός, και όχι κάποιος που θα μπορούσε να θάψει πολιτικά το SPD ή να του αρνηθεί τα μέσα να πιέσει για ένα πραγματικά πράσινο και χωρίς αποκλεισμούς πανευρωπαϊκό πρόγραμμα αειφόρου ανάπτυξης. 

Με την Μέρκελ και τον ηγέτη του SPD, Μάρτιν Σουλτς, η γερμανική κυβέρνηση θα είναι σε άριστα, υπεύθυνα και έμπειρα χέρια. Οι φίλοι και οι θαυμαστές της Γερμανίας, και όλοι οι υποστηρικτές της παγκόσμιας αειφόρου ανάπτυξης, ελπίζουν σε αυτήν την εξέλιξη.  

back to top