Menu

Η συζήτηση του Brexit είναι πολύ σημαντική για να γίνεται στο σκοτάδι

000d6efb 800Υπάρχει κάτι που λείπει πολύ στη συζήτηση σχετικά με τους όρους της απόσυρσης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και τις μελλοντικές διμερείς σχέσεις του με την ΕΕ των 27.

Τα αίματα είναι αναμμένα, οι άγριοι ισχυρισμοί είναι συνηθισμένοι. Αλλά το βρετανικό κοινό και οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί του χρειάζονται τεκμηριωμένα στοιχεία για να στηρίξουν τις δύσκολες επιλογές που βρίσκονται μπροστά.

Θα ήταν το απόγειο της ανευθυνότητας να ζητήσουμε από τη Βουλή των Κοινοτήτων να ψηφίσει οποιαδήποτε ενδεχόμενη συμφωνία Brexit χωρίς μια σαφή ιδέα για τον αντίκτυπό της στην οικονομία. Το Υπουργείο Οικονομικών είναι γνωστό ότι πραγματοποίησε «αξιολογήσεις επιπτώσεων» σε διάφορα μοντέλα του Brexit - εξετάζοντας πώς θα επηρεαστούν 50 τομείς της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Παρά τις επίμονες εκκλήσεις των βουλευτών του Συντηρητικού και του Εργατικού Κόμματος, τα έγγραφα αυτά διατηρήθηκαν κρυφά, φαινομενικά, για να αποφευχθεί η υπονόμευση του διαπραγματευτικού χεριού της Βρετανίας, σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Ντέιβις, υπουργό του Brexit. Το επιχείρημα αυτό είναι παράλογο, καθώς η ΕΕ θα έχει αναλύσει τις επιλογές του Ηνωμένου Βασιλείου και θα καταλάβει ποιες είναι ρεαλιστικές.

Υπάρχουν τέσσερις ευρείες διαδρομές για το άμεσο μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου μετά την ημέρα Brexit, τον Μάρτιο του 2019. Η πρώτη είναι μια μεταβατική περίοδος αναστολής, η οποία θα διατηρήσει τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ενιαία αγορά της ΕΕ και την τελωνειακή ένωση για το άμεσο μέλλον. Αυτό ανέφερε η κ. Μέι στην ομιλία της στη Φλωρεντία και προτιμάται από τις περισσότερες επιχειρήσεις. Θα αποδώσει την μεγαλύτερη βεβαιότητα και θα μειώσει τον κίνδυνο σοκ για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η δεύτερη είναι μια έξοδος με παραμονή στην τελωνειακή ένωση κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, αλλά δε φτάνει την πλήρη ένταξη στην ενιαία αγορά. Αυτή η επιλογή, που προτάθηκε από τον Μάνφρεντ Βέμπερ, ηγέτη του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, θα δημιουργούσε κίνδυνο άμεσης ζημιάς στον τομέα των υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου. Ορισμένες άδειες θα μπορούσαν να καταργηθούν σταδιακά, αλλά θα απέχουν πολύ από τις συνήθεις συναλλαγές.

Εάν οι διαπραγματεύσεις βάσει του άρθρου 50 καταρρεύσουν, υπάρχουν δύο σενάρια «χωρίς συμφωνία». Και οι δύο δημιουργούν κίνδυνο οικονομικού σοκ. Το πρώτο είναι μια διαπραγμάτευση χωρίς συμφωνία, η οποία θα μπορούσε να δει το Ηνωμένο Βασίλειο να διατηρήσει τη συμμετοχή ορισμένων ρυθμιστικών οργανισμών - όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας και η Euratom. Όμως, στο εμπόριο με την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο θα στραφεί κατευθείαν στους όρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου - αυξάνοντας τους δασμούς και, κυρίως, τους μη δασμολογικούς φραγμούς. Ή υπάρχει το πιο χαοτικό σενάριο: ένα Brexit χωρίς επίσημη συμφωνία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ. Αυτή η τελευταία επιλογή συχνά αναφέρεται από τους σκληροπυρηνικούς Brexiters που θέλουν τη Βρετανία έξω από την ΕΕ ανεξάρτητα από το κόστος. Η στάση τους ότι «καμία συμφωνία είναι καλύτερη από μια κακή συμφωνία» είναι κενή και οικονομικά αστοιχείωτη, αποκρύπτοντας την πραγματικότητα ενός σοβαρού σοκ για το Ηνωμένο Βασίλειο και του διοικητικού χάους.

Αν το Δημόσιο δημοσίευε τα έγγραφα, ορισμένοι υποστηρικτές του Brexit θα φώναζαν αναπόφευκτα. Υποστηρίζουν ότι το υπουργείο Οικονομικών έκανε λάθος στις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις του πριν από το δημοψήφισμα για την ΕΕ πέρυσι και θα μπορούσε να κάνει λάθος πάλι. Η κρίσιμη διαφορά, ωστόσο, είναι ότι αυτές οι εκτιμήσεις δημοσιεύθηκαν στη διάρκεια της εκστρατείας δημοψηφίσματος και στηρίχθηκαν περαιτέρω από τον τότε καγκελάριο Τζορτζ Όσμπορν.

Η συζήτηση του Brexit είναι απλά πολύ σημαντική για να διεξαχθεί στο σκοτάδι. Υπάρχουν πάρα πολλές κενές συζητήσεις για το είδος του μοντέλου μετά το Brexit που φαίνεται σωστό. Για παράδειγμα, για το City του Λονδίνου ή τον κλάδο της αεροπορίας, η διαδρομή ακινητοποίησης είναι πιθανό να έχει πολύ διαφορετικές συνέπειες από την έξοδο από την αγορά.

Είναι το ένστικτο της κυρίας Μέι να κρατήσει αυτού του είδους τις πληροφορίες κρυφές. Ωστόσο, το μέγεθος του Brexit απαιτεί μια διαφορετική προσέγγιση. Αυτό δεν είναι μια επανάληψη του σχεδίου εκφοβισμού για να τρομάξει το κοινό για το Brexit. Αυτό ισοδυναμεί με το σχέδιο πληροφόρησης - μια ενημερωμένη συζήτηση σχετικά με τις καλύτερες επιλογές για το Ηνωμένο Βασίλειο και τη μικρότερη βλάβη της οικονομικής ανάπτυξης. Εν ολίγοις, γενηθήτω φως.  

back to top