Menu

Οκτώ οικονομολόγοι προειδοποιούν: Η Ιταλία κινδυνεύει!

Με τίτλο «Για την προάσπιση των οικονομιών και της εργασίας των Ιταλών», οκτώ διακεκριμένοι οικονομολόγοι με διαφορετικές καταβολές, δημοσίευσαν από κοινού επιστολή στην ιταλική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore», μέσω της οποίας προειδοποιούν για τους κινδύνους που διατρέχει η Ιταλία και την προσπάθεια που πρέπει να γίνει για να μην εγκαταλείψει η χώρα την Ευρωζώνη.

 

Η επιστολή υπογράφεται από οικονομολόγους που διαθέτουν πολύ διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο και απόψεις, αλλά μοιράζονται την αντίληψη ότι η συμμετοχή στο ευρώ δεν μπορεί και δεν πρέπει να αμφισβητείται.

«Η Ιταλία διατρέχει πολύ σοβαρούς κινδύνους. Παρά τις σχετικές αρνήσεις από τον υπουργό Τρία και τον πρωθυπουργό, ο φόβος συνεχίζει να υφίσταται, ότι η ιδέα της εξόδου από το ευρώ δεν έχει πλήρως εγκαταλειφθεί. Αυτό εξηγεί γιατί το spread των ιταλικών ομολόγων με τα γερμανικά κυμαίνεται σε επίπεδα που ξεπερνούν περισσότερο από 100 μονάδες βάσεις τα spreads πριν από μερικές εβδομάδες. Χρειάζεται μία ξεκάθαρη επιβεβαίωση αλλά και ανάλογες δράσεις από την κυβέρνηση που να δείχνουν τη δέσμευσή της για παραμονή στο ευρώ», τονίζουν οι οικονομολόγοι Λορέντζο Κοντόνιο, Τζαμπάολο Γκάλι, Αλφρέδο Μακιάτι, Μάουρο Μαρέ, Στέφανο Μικόσι, Πιέτρο Ρέιχλιν, Γκουίντο Ταμπελίνι και Βίτο Τάντζι.

Ακολουθεί το υπόλοιπο της επιστολής:

«Τα θεμελιώδη της Ιταλίας είναι ισχυρά και το δημόσιο χρέος θεωρείται βιώσιμο από την πλειονότητα των αναλυτών. Παρ όλα αυτά, το γεγονός ότι υπάρχουν αμφιβολίες για την παραμονή της Ιταλίας στη ζώνη του ευρώ, έχουν κάνει πιο εύθραυστη την οικονομική κατάσταση της χώρας. Υπό αυτές τις συνθήκες, ακόμη και δευτερογενή συμβάντα μπορούν να οδηγήσουν σε μία αλυσίδα γεγονότων πρωτοφανούς σημασίας για τη χώρα μας, όπως το να εγκαταλείψουν τις εκδόσεις ομολόγων οι αποταμιευτές.

Σε κάθε περίπτωση, τα υψηλά spread αποτελούν μία απαράδεκτη σπατάλη δημοσίων πόρων. Πρόκειται για ένα κόστος που πλήττει τα δημόσια οικονομικά και οδηγεί σε αύξηση των φόρων ή μείωση του περιθωρίου για κοινωνικές δαπάνες. Επιπλέον, αναγκάζει τις τράπεζες να υιοθετήσουν πιο αυστηρά κριτήρια χορήγησης δανείων, τιμωρώντας τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και ωθώντας την οικονομία σε νέα ύφεση. Εντέλει, τα υψηλά spread αποτελούν ένα τρομακτικό εμπόδιο για την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας. Είναι εχθρός της Ιταλίας που παράγει και εργάζεται.

Δυστυχώς, μετά τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες εβδομάδες, χρειάζονται δραστικές ενέργειες για να φύγει ο σπόρος της αβεβαιότητας και να πειστούν οι διεθνείς επενδυτές και οι Ιταλοί αποταμιευτές ότι η παραμονή της Ιταλίας στο ευρώ δεν τίθεται υπό συζήτηση. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, ανεύθυνες φωνές υποδείκνυαν εναλλακτικά σενάρια.

Πιστεύουμε ότι είναι η ώρα όλοι να σταματήσουν και να προβληματιστούν. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις για την Ευρωζώνη. Ωστόσο, οποιαδήποτε κυβέρνηση, οποιουδήποτε κομματικού χρωματισμού, τώρα και στο μέλλον, πρέπει να δεσμευτεί να προασπιστεί την παραμονή της Ιταλίας στη νομισματική ένωση ως αναγκαία προϋπόθεση για την προστασία των οικονομιών των Ιταλών, της επιχειρηματικής δραστηριότητας, των θέσεων εργασίας, του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και ιδιαίτερα των πιο αδύναμων. Διακυβεύεται το μέλλον της χώρας μας και των παιδιών μας.»


back to top