Menu

Μητσοτάκης από Στρασβούργο: «Το πείραμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει κοστίσει στη χώρα 100 δισ. ευρώ»

Μητσοτάκης από Στρασβούργο: «Το πείραμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει κοστίσει στη χώρα 100 δισ. ευρώ»

Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση παρουσίασε στους ευρωβουλευτές του ΕυρωπαΪκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος ολοκληρώνει την επίσκεψη του στο Στρασβούργο, κατηγόρησε την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ότι είναι «ανίκανη να διαχειριστεί τις τύχες της χώρας» και υποστήριξε ότι το πείραμα του ΣΥΡΙΖΑ «έχει κοστίσει στη χώρα περίπου 100 δις ευρώ». Μάλιστα εξηγώντας στους ευρωβουλευτές τον όρο «κωλοτούμπα» που έγινε γνωστή πλέον διεθνώς καθώς αποδόθηκε στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι «οι κωλοτούμπες του ΣΥΡΙΖΑ δεν επαρκούν».

«Η μετάβαση από το λαϊκισμό στον πραγματισμό απαιτεί πολύ περισσότερα από μια δήλωση προθέσεων. Απαιτεί ένα σχέδιο δράσης, την ιδιοκτησία της νέας πολιτικής ατζέντας, πίστη αλλά και ικανότητες για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Όσο κι αν κάποιοι πιστεύουν το αντίθετο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να δώσει ώθηση σε τίποτα από τα παραπάνω. Το πείραμα ΣΥΡΙΖΑ έχει κοστίσει στη χώρα περίπου 100 δις ευρώ. Έχουμε υποφέρει αχρείαστο πόνο για τρία επιπλέον χρόνια. Το Α.Ε.Π. μας έπρεπε να έχει φτάσει τα 209 δις ευρώ έως το τέλος του έτους. Μετά βίας θα φτάσει τα 180 δις ευρώ”, δήλωσε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΕΛΚ ο κ. Μητσοτάκης.

Η υπερφορολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ

Τον κ. Μητσοτάκη παρουσίασε στους ευρωβουλευτές ο επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος έκανε λόγο για έναν «καλό φίλο» και έναν «νέο ηγέτη με νέο πολιτικό ήθος και νέες ιδεες για το μέλλον”. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για το σχέδιο που έχει η ΝΔ ως η επόμενη κυβέρνηση στην Ελλαδα για την μεταμνημονιακή εποχή. Αναφερόμενος στην υπεροφορολόγηση που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για μια “καταστροφική επιλογή”.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε μια συνειδητή επιλογή να υπερφορολογήσει τη μεσαία τάξη της Ελλάδας και να προσθέσει ένα αχρείαστο βάρος στην πραγματική οικονομία προκειμένου να αφήσει άθικτο το Δημόσιο τομέα. Αυτή ήταν μια καταστροφική επιλογή, που δέχθηκαν δυστυχώς και οι πιστωτές μας, χωρίς να λάβουν υπόψη τον αντίκτυπο που θα είχε αυτή στην πραγματική οικονομία, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην κοινωνική συνοχή».

Μείωση φορολογικού βάρους της μεσαίας τάξης

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφερόμενος στο σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα, μίλησε για τη μείωση του φορολογικού βάρους της μεσαίας τάξης, ως έμμεση απάντηση στην παραδοχή των Τσακαλώτου - Χουλιαράκη, ότι συνειδητά η κυβέρνηση υπερφορολόγησε τη μεσαία τάξη.

«Στην περίπτωση της Ελλάδας, αυτό περιλαμβάνει συζητήσεις για τις ιδιωτικές επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, για τη μείωση του φορολογικού βάρους της μεσαίας τάξης, για την βελτίωση της εκπαίδευσης, για την ασφάλεια στις γειτονιές και για την εξασφάλιση σε όσους έχουν ανάγκη ενός προστατευτικού κοινωνικού διχτυού. Το σχέδιό μας αντιμετωπίζει όλα τα ζητήματα. Θα έλεγα ότι είμαστε το μόνο πολιτικό Κόμμα στην Ελλάδα που διαθέτει ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο για την εποχή μετά το τέλος του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Να μπει τέλος στον κύκλο της λιτότητας»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα είναι αναγκαία προϋπόθεση «για να μπει ένα οριστικό τέλος στον κύκλο της λιτότητας». Ειπε συγκεκριμένα: «Πιστεύω βαθιά ότι η πολιτική αλλαγή είναι αναγκαία προϋπόθεση για να μπει ένα οριστικό τέλος στον κύκλο της λιτότητας και να αποκατασταθεί η θέση της Ελλάδας ως ενός αξιόπιστου εταίρου στην Ευρώπη».

Αναφερόμενος στις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «η λιτότητα έχει παρατραβήξει στην Ελλάδα και η επόμενη μεγάλη πρόκληση για τη χώρα μου είναι να αποκαταστήσει μια ανταγωνιστική οικονομία και μια λειτουργική δημόσια διοίκηση. Αυτός είναι ο στόχος μου. Να αναλάβω την πλήρη ιδιοκτησία μιας μεταρρυθμιστικής ατζέντας που θα εφαρμοστεί με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα».

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για λαΪκισμό και υποστήριξε ότι «δεν μπορείς να πολεμήσεις το λαϊκισμό με περισσότερο λαϊκισμό».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη που αλλάζει και στην συμμετοχή που πρέπει να έχει η χώρα στις ευρωπαϊκές εξελίξεις. «Ο στόχος μου είναι ξεκάθαρος. Κάτω από την ηγεσία μας, η Ελλάδα θα πάψει να είναι το σύμβολο των προβλημάτων της Ευρώπης. Είμαστε δεσμευμένοι να αναλάβουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης. Το έργο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης βρίσκεται σε νέο μομέντουμ. Πρέπει να βρεθεί κοινό έδαφος για τις αναγκαίες αλλαγές που θα ενδυναμώσουν την αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης».

Η ασφάλεια των συνόρων

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες στους οποίους πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε ευρωπαΪκό επίπεδο, όπως είναι η κοινή αμυντική πολιτική, η μετανάστευση και κοινή διαχείριση των συνόρων.

«Η Ευρώπη χρειάζεται κοινή πολιτική ασύλου για να αποφύγει τις αγορές ασύλου», ειπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Αυτό που δεν μπορώ να δεχθώ είναι το γεγονός ότι τα νησιά μας μετατρέπονται σε μόνιμους καταυλισμούς προσφύγων με τους αριθμούς των μεταναστών και των προσφύγων να ξεπερνούν κατά πολύ τη χωρητικότητά τους».

back to top